Sağlık

Probiyotik nedir? Probiyotikler nelere iyi gelir?

Bir probiyotiğin ne olduğu, araştırma kazıklarının ortasındadır. Yararlı bakterilerin faydasını sağlamayı vaat eden probiyotik takviyeleri ve besinler gündemin büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan; Bu faydalı bakterilerin vücut için oynadığı rol, hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği ve takviye alırken dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğu gibi değerli bilgiler paylaştı.

Kalın bağırsak, sağlık için gerekli olan mikrobiyom adı verilen 100 trilyon “iyi” bakteri içerir. Bu faydalı bakteriler, sağlıklı bağırsak fonksiyonunun korunmasına yardımcı olurken, benzer iltihaplı bağırsak hastalıklarının iyileşmesine de temel oluşturabilirler. Araştırmalar; Mikrobiyomun kilo ve ruh halini düzenlemede bile rol oynayabileceğini gösteriyor.

Hangi besinler probiyotik bakteriler için güçlüdür?

Her birey hayata kendi benzersiz mikrobiyomuyla başlar. Yenilebilir gıdalar ve takviyeler yoluyla bu faydalı bakterilere yeni, iyi veya kötü bakteriler eklenir. Yoğurt, peynir ve kefir en iyi probiyotik kaynakları arasındadır. Bu besinlerin yanı sıra; Ev turşusu ve kombu çayı gibi fermente gıdalar da uygun probiyotik kaynaklarıdır. En bilinen prebiyotikler; muz, elma, çilek, yaban mersini, enginar, kuşkonmaz, tam buğday, arpa, keten tohumu, badem, ceviz ve yer elması.

Probiyotik takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?

Piyasada yiyeceklerden ayrı olarak alınabilen birçok probiyotik takviyesi bulunmaktadır. Bu da hangi desteğin alınması gerektiği ve sağlık için neyin daha değerli olduğu konusunda kafa karışıklığına neden oluyor.
Emel Terzioğlu Arslan’a göre destek alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Yeterli miktarda alındığında organizmaya fayda sağlamalıdır. özellikle Lactobacillus ve

  • Bifidobacterium türleri yeterli miktarda alındığında organizmaya faydalıdır.

  • Canlı mikroorganizmalar olmalı ve en az 1 milyar canlı mikroorganizma içermelidir.

  • Sinerjik hareket eden bakteriler ortada olmalıdır.

  • Sindirim koşullarına dayanıklı olmalıdır.

Öte yandan unutulmamalıdır ki her sağlık sorununa yetecek probiyotik diye bir şey yoktur. Hangi sağlık sorunu için hangi probiyotiğin kullanılması gerektiği konusunda bir uzmandan destek alarak yol izlemek en doğrusudur.

Emel Terzioğlu Arslan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Diyetinize bol miktarda çözünmeyen lif açısından zengin gıdalar ekleyin. Yulaf ezmesi ve tam tahıllı ekmek gibi tam tahıllı ürünlerin yanı sıra kuşkonmaz, pırasa, soğan, sarımsak ve tatlı patates gibi sebzelere yer verin. Fasulye, mercimek ve bezelye de yeterli kaynaklardır. Tersine, şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıdalarda yüksek gıdaları sınırlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Balabanağa Escort
Alibahadır Escort
Çatma Mescit Escort
Sultançiftliği Escort
Mehmet Akif Ersoy Escort
Beylerbeyi Escort
Ataşehir Escort
Deliklikaya Escort
Kirazlıdere Escort
Çobançeşme Escort
Hacıllı Escort
Burhaniye Escort
Mevlana Escort
İncirköy Escort
Postane Escort
Poyrazköy Escort
Yavuz Sultan Selim Escort
Osmangazi Escort
Mecidiye Escort
Aydıntepe Escort
Esenyalı Escort
Yeşilköy Escort
Oklalı Escort
Adem Yavuz Escort
Yıldırım Escort
Yenişehir Escort
Hacı Kasım Escort
Semizkumlar Escort
Mimar Sinan Escort
Koca Mustafapaşa Escort
Demirkapı Escort
Kayışdağı Escort
Cevizlik Escort
15 Temmuz Escort
Huzur Escort
Ulupelit Escort
Menderes Escort
Hoca Gıyasettin Escort
Yalıköy Escort
Alipaşa Escort
Kalenderhane Escort
Mahmut Şevket Paşa Escort
İstasyon Escort
Dursunköy Escort